Mituri despre cafea: cât de bună e cafeina pentru organismul tău

de: Nicoleta Apostol
26 04. 2018
Camila Tamara Silva Sepúlveda/Flickr

Cafeina are o serie de efecte asupra sănătății organismului și creierului. În funcție de modul în care o consumi, cafeina poate îmbunătăți memoria, poate stimula performanța atletică și poate fi benefică pentru inimă. Chiar și așa, prea multă poate provoca iritații sau anxietate.

Dimineața multora încep cu o cafea bună. Cafea în sine pare să fie asociată cu beneficii semnificative pentru sănătate. Poate reduce riscul de cancer, îmbunătăți funcția hepatică și reduce riscul declinului cognitiv. Dar alte băuturi cu cafeină, ca băuturile energizante, conțin niveluri ridicate de zahăr, care pot afecta sănătatea.

Chiar și așa, cafeina este chiar benefică. Studiile arată că îmbunătățește performanța atletică, memoria și funcțiile inimii. Desigur, are efecte pozitive, cât și negative. Excesul afectează o serie de procese din corp, inclusiv digestia, metabolismul și chiar și viziunea asupra mediului înconjurător.

Rareori se spune despre cafeină că este un drog. De fapt, este cel mai frecvent medicament psihoactiv utilizat în lume. Cafeina are afecte psihoactive și schimbă modul în care ne simțim și interacționăm cu cei din jur. Dacă pe parcursul zilei te simți din ce în ce mai obosit, stai liniști, este normal.

Asta pentru că creierul nostru produce în mod natural adenozină. Oamenii de știință cred că asta ne ajută să dormim noaptea. Cafeina distruge acest proces natural. Ea blochează receptorii care produc adenozina.

Mulți cercetători au presupus că o dietă care conține cafeină poate provoca probleme cardiace, cea mai frecvent menționată fiind bătăile neregulate ale inimii. Cercetătorii consideră că prin blocarea adenozinei, cofeina poate reduce riscurile cardiace, deoarece adenozina declanșează bătăi neregulate ale inimii.

În final, ca stimulent al sistemului nervos central, cofeina te ajută să fii mai atent și îți poate îmbunătăți starea de spirit. Asta se datorează aceluiași efect de blocare a adenozinei. Prin blocarea efectelor relaxante ale adenozinei, cafeina permite dopaminei si glutaminei – stimulenți naturali produși de creier –  să-și facă treaba. Drept rezultat, tu vei fi mai vigilent și mai puțin plictisit.